Linoleum je popularno, mada ne i ispravno, ime za vinil podne obloge. Pravi linoleum i vinil podne obloge na prvi pogled dosta liče jedna na drugu. Međutim, po sastavu se prilično razlikuju. Linoleum je potpuno prirodan, 100% biorazgradiv materijal. Proizvodi se od lanenog ulja, borove smole, plute, drveta, različitih pigmenata i krede.

Zahvaljujući svom sastavu, on je antistatičan, antialergijski i antibakterijski materijal. Prilikom proizvodnje i upotrebe linoleuma nema pojave toksina opasnih po čoveka i prirodu, čak je i koristan za ljude sa respirotornim smetnjama zbog isparenja borove smole.

Održavanje linoleuma je izuzetno jednostavno i u potpunosti ekološko. Za njegovu potpunu čistoću dovoljno je samo povremeno ga usisati i prebrisati krpom navlaženom vodom u koju smo dodali koju kap neutralnog sredstva za čišćenje. Ukoliko se desi da Vaš pod izgubi sjaj i svežinu, sve što je potrebno jeste premazati ga nekim sredstvom za poliranje. Na taj način ćete vrlo brzo i lako vratiti njegov prvobitan izgled. Za detaljnije informacije potrebno je pročitati uputstvo proizvođača.