Za sve vrste sportskih podova je karakteristično, da je korišćenje istih puno veće, nego kod običnih podova i zato ove vrste sportskih podova odlikuje veći stepen otpornosti na habanje, kao osobina lakog održavanja i čišćenja.

Sportski podovi treba da zadovolje brojne standarde, kada je reč o bezbednosti sportista, smanjenju rizika od povreda i visokom kvalitetu sportskih aktivnosti.

Kada igrač dodirne sportski pod, udarna sila se razlaže na dve rezultujuće sile: jednu, koju absorbuje sportski pod i drugu, koja povratno deluje na igrača. Veća apsorpcija udaraca sportskog poda povećava ugodnost igre kod igrača i smanjuje rizik od povreda.

Frikcija sportskog poda predstavlja odgovarajući odnos između previše klizavog i neklizajućeg sportskog poda. Ova karakteristika se koristi za merenje mogućnosti sportskog poda da iskontroliše klizanje igrača po površini. Za sportske podove, površinsko trenje mora biti dovoljno visoko, da spreči prerano i nekontrolisano klizanje sportista po površini, ali i dovoljno nisko, da omogući proklizavanje pri ekstremno visokoj sili, koju stvaraju igrači tokom sportskih aktivnosti.